Μωρό και ομιλία: Τι πρέπει να ξέρεις

Οι πρώτες του λέξεις είναι κάτι μαγικό για κάθε γονέα. Μέχρι εκείνη την στιγμή το μωρό κάνει διάφορους ήχους, συλλαβίζει δειλά, πολλές φορές ακαταλαβίστικα, σημάδια ότι η ομιλία είναι καθοδόν.

Οι πρώτοι δύο μήνες του μωρού σου είναι αυτοί που ακούγονται οι πρώτοι του ήχοι. Ξεκινάει με το κλάμα και αρχίζει να προφέρει φωνήεντα και μονοσύλλαβες λέξεις.

Το πολυπόθητο «μαμά» και «μπαμπά» θα ακολουθήσει λίγο αργότερα, στους έξι μήνες και όσο το μωρό μεγαλώνει το λεξιλόγιο εξαπλώνεται!

Η πρώτη μορφή επικοινωνίας είναι το κλάμα. Κάθε φορά που το μωρό κλαίει, προσπαθεί να σας πει κάτι. Η οπτική επαφή και οι ήχοι που κάνει μαρτυρούν την αργή ανάπτυξη της ομιλίας του. Το μωρό στη συνέχεια κάνει πιο πολλούς και δυνατούς ήχους, συνδυάζοντας φωνήεντα και σύμφωνα. Αυτό σημαίνει πως οι μύες της γλώσσας και του στόματος δυναμώνουν και μπορεί να καταλάβει τη σχέση μεταξύ ήχων και αντιδράσεων!

Η αντίδραση είναι επίσης ένας τρόπος να καταλάβετε ότι το μωρό είναι σχεδόν έτοιμο να μιλήσει. Αν το ρωτάτε πράγματα και εκείνο ξεκινά να δείχνει σημαίνει ότι κατανοεί και προσπαθεί να απαντήσει.

Τι να κάνω όταν το κλάμα δείχνει πως το μωρό προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί μου;

  • Μιλήστε του τραγουδιστά

  • Τραγουδήστε

  • Επαναλάβετε τους ήχους που κάνει

 

Όταν το μωρό μεγαλώσει κι άλλο και φτάσει τους 6 με 12 μήνες θα είναι σε θέση να αναπαράγει περισσότερους ήχους.

Θα μπορεί να λέει συλλαβές και εύκολες λέξεις αλλά και να μιμείται τις εκφράσεις σας.

Σε αυτό το στάδιο:

  • Δείξτε του πράγματα που μπορείτε να παρατηρήσετε μαζί. Για παράδειγμα «Κοίτα, μία μπάλα»

  • Πιάστε «κουβέντα» για πράγματα που βλέπετε σε ένα εικονογραφημένο βιβλίο

  • Συνεχίστε να μιλάτε στο μωρό για όσα βλέπετε μέσα στη μέρα

Αυτό που χρειάζεται να θυμάστε είναι πως η γλωσσική ανάπτυξη πηγάζει από τις δραστηριότητες που κάνετε μαζί με το παιδί σας. Γι‘ αυτό εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία να μιλάτε, να τραγουδάτε, να μιμείστε! Αυτά είναι που θα το βοηθήσουν να μάθει και θα δεθεί περισσότερο μαζί σας και το πιο σημαντικό είναι ότι θα περάσετε και εσείς όμορφα σε αυτό το ταξίδι!

Copyright 2024 © ADELCO. All rights reserved.
Created by: ClickMedia