Tα συν και τα πλην του βρεφονηπιακού σταθμού

Ήρθε η στιγμή για να πας το μωρό σου σε βρεφονηπιακό σταθμό.

Οι σταθμοί φροντίζουν το μωρό από τη γέννηση μέχρι και τα τέσσερα ή πέντε έτη. Αν η πρώτη σου φορά είναι φέτος, είναι καλό να ξέρεις ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα αυτής της επιλογής.

Πλεονεκτήματα

Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα είναι πως το εκπαιδευμένο προσωπικού του σταθμού μπορεί να χτίσει ένα ασφαλές και ενθαρρυντικό περιβάλλον για το παιδί και την ανάπτυξή του, μέσα από μια ποικιλία δραστηριοτήτων, όπως το σχέδιο, το κουκλοθέατρο, τα παραμύθια, ο χορός και το τραγούδι.

Η αίσθηση της ομάδας είναι πολύ σημαντική για το παιδί και παίζοντας με άλλα παιδιά θα αποκτήσει εμπιστοσύνη στους άλλους αλλά και στον εαυτό του, αναπτύσσοντας σιγά σιγά τις κοινωνικές του δεξιότητες.

Ο βρεφονηπιακός σταθμός μπορεί να αποτελέσει μία επιπρόσθετη βοήθεια αν εργάζεσαι, καθώς είναι μια σταθερή και αξιόπιστη μορφή φροντίδας για τα παιδιά.

Μειονεκτήματα

Η απόφαση για το σταθμό πρέπει να ληφθεί αφού λάβεις υπόψιν και τα μειονεκτήματα που κυρίως είναι, η προσαρμογή του προγράμματος και του ωραρίου σου, ανάλογα με το πρόγραμμα του εκάστοτε σταθμού. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει εναλλακτική λύση στην περίπτωση που το παιδί είναι άρρωστο ή όταν ο σταθμός είναι κλειστός.

Η σημαντικότερη ίσως έγνοια κάθε γονέα είναι οι ασθένειες, καθώς είναι πολύ πιθανό, το παιδί να κολλήσει εποχικές ιώσεις που μεταφέρουν τα παιδιά από το ένα στο άλλο.

Επίσης, πρέπει να γνωρίζεις ότι, οι φροντιστές στο σταθμό δεν έχουν την αποκλειστική φροντίδα ενός και μόνο μωρού. Κάθε φροντιστής μπορεί να φροντίζει μέχρι και τρία μωρά, πράγμα που σημαίνει πως δεν μπορεί να συγκεντρώνει όλη την προσοχή στο μωρό σου.

Ο κάθε γονέας επιλέγει ανάλογα με την δική του κρίση για το αν ο βρεφονηπιακός σταθμός είναι η σωστή λύση για κάποιο παιδί μικρής ηλικίας.

Όποια και αν είναι η δική σου επιλογή είναι αδιαμφισβήτητο πως ο βρεφονηπιακός σταθμός συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση του παιδιού, στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση των ικανοτήτων του και μπορεί να συντελέσει στη διαπαιδαγώγησή του.

Copyright 2024 © ADELCO. All rights reserved.
Created by: ClickMedia