Τα πρώτα βήματα του μωρού σου

Το μωρό σου κάνει τα πρώτα του βήματα, αργά, δειλά, με περιέργεια...

Αφού μάθει να στέκεται, είναι ζήτημα λίγων ημερών ή μηνών να κάνει το πρώτο του βήμα και να μάθει να περπατά.

Αρκετά μωρά ξεκινούν να πειραματίζονται στους 9 ή 10 μήνες ενώ στα πρώτα τους γενέθλια αφήνουν σιγά σιγά τα κρατήματα τους, είτε είναι ένα έπιπλο ή το χέρι του γονιού, και κάνουν αυτό το βήμα χωρίς βοήθεια.

Αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι και ο χαρακτήρας του μωρού. Ένα υπερκινητικό μωρό θα περπατήσει πιο γρήγορα από ένα μωρό με λιγότερη ενέργεια. Υπάρχουν βέβαια πάντα και οι ριψοκίνδυνοι της παρέας που δεν υπολογίζουν τους κινδύνους κάνοντας περισσότερο από ένα βήμα τη φορά!

Τι μπορώ να κάνω σαν γονιός για να το βοηθήσω στα πρώτα του βήματα;

- Βάλε τα παιχνίδια του σε σημείο που θα πρέπει να μετακινηθεί για να τα πάρει ώστε να υπάρχει το δέλεαρ της μετακίνησης.

- Αν πάλι το μωρό είναι σε θέση να σταθεί αλλά φοβάται για την ισορροπία του, μπορείς να το διευκολύνεις, τακτοποιώντας τα έπιπλα ώστε να μπορέσει να πιαστεί και να μετακινηθεί ανάμεσα τους.

- Ένα παιχνίδι με ρόδες που θα το κρατά μπορεί να το βοηθήσει με την ισορροπία του και θα του δώσει την εμπιστοσύνη που του λείπει για να κάνει το πρώτο βήμα.

- Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, η στράτα, δεν βοηθά πλέον και μάλιστα αποθαρρύνει την ανάπτυξη του παιδιού οπότε και η αγορά της δεν συνίσταται.

- Μην αφήνεις το μωρό πάνω από μισή ώρα στο πάρκο του καθώς έτσι εμποδίζεται η ανάπτυξη της δεξιότητας της κίνησης του και δεν αναπτύσσονται σωστά οι μύες του κορμιού και των χεριών, απαραίτητοι για το περπάτημα του.

- Άφησε το μωρό ξυπόλητο ή με κάλτσες που δεν γλιστρούν μέσα στο σπίτι. Αυτό γιατί έτσι θα αναπτύξει μυικό τόνο στα πόδια και αστραγάλους, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των καμάρων του ποδιού και στην ισορροπία και συντονισμό του.

- Μην ανησυχήσεις αν κάποια στιγμή σταματά να προοδεύει. Το περπάτημα σε αυτήν την ηλικία δεν είναι η μόνη δεξιότητα που αναπτύσσει οπότε το βάρος πρέπει να μοιραστεί και σε άλλες δεξιότητες όπως να λέει λέξεις ή να αρχίζει να τρώει μόνο του.

Τα πρώτα του βήματα είναι σημαντικά και η δική σου ενθάρρυνση απαραίτητη για την ανάπτυξή του. Είναι οι στιγμές που σου προσφέρουν διασκέδαση και θα τις θυμάσαι για πάντα.

Πνευματικά δικαιώματα 2024 © ADELCO. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Σχεδιασμός & Υλοποίηση: ClickMedia