Η κινητικότητα του εμβρύου και τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι περισσότερες εγκυμονούσες αντιλαμβάνονται τις πρώτες κινήσεις του εμβρύου στην 16η εβδομάδα κυήσεως. Αν πρόκειται για την πρώτη εγκυμοσύνη αυτές, συνήθως, γίνονται αντιληπτές μετά την 20η εβδομάδα.

Όσο το μωρό αναπτύσσεται, τόσο αλλάζει και η συχνότητα των κινήσεων. Έχει παρατηρηθεί πως οι απογευματινές και βραδινές ώρες είναι αυτές που «κινητοποιούν» συχνότερα το έμβρυο. Το βράδυ συνήθως το έμβρυο κοιμάται ως και 90 λεπτά.

Είναι πολύ σημαντικό για τη μέλλουσα μητέρα να παρατηρεί τη συχνότητα των κινήσεων καθώς αποτελεί σημαντικό δείκτη της καλής κατάστασής του.

Όταν η μέλλουσα μητέρα κινείται ή κάνει εργασίας είναι πιο δύσκολο να αντιληφθεί τις κινήσεις του εμβρύου. Ένας τρόπος για να αντιληφθείτε τις κινήσεις του είναι να μείνετε ξαπλωμένη στο αριστερό πλευρό.

Ποιες είναι όμως οι αιτίες για τη μειωμένη δραστηριότητα του εμβρύου;

  • Κάποια φάρμακα όπως παυσίπονα και ηρεμιστικά καθώς και το κάπνισμα και το αλκοόλ μπορούν να συντελέσουν στη μειωμένη δραστηριότητα του εμβρύου.

Τι κάνω όταν αντιληφθώ μειωμένη δραστηριότητα;

Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνετε είναι να μιλήσετε απευθείας με το γιατρό σας.

  • Πριν την 24η εβδομάδα: Αν δεν έχετε αντιληφθεί εμβρυικές κινήσεις μέχρι την 24η εβδομάδα θα πρέπει να γίνει ένας υπερηχογραφικός έλεγχος του εμβρύου.

  • 24η – 28η εβδομάδα: Θα πρέπει να γίνει έλεγχος για τη διαπίστωση καρδιακής λειτουργίας του εμβρύου και εφόσον κριθεί αναγκαίο, περαιτέρω έλεγχος υπερηχογραφικά και με εργαστηριακές εξετάσεις.

  • Μετά την 28η εβδομάδα: Απαιτείται άμεση επικοινωνία με τον ιατρό σας και ακολούθως πλήρης έλεγχος της κατάστασης του εμβρύου. Παράλληλα εκτιμάται το μέγεθος της μήτρας και η ύπαρξη παραγόντων κινδύνου και αναλόγως υπάρχει έλεγχος της ανάπτυξης του εμβρύου και του αμνιακού υγρού.

Τελειώνοντας αξίζει να σημειώσουμε ότι οι περισσότερες γυναίκες που αναφέρουν ένα επεισόδιο μειωμένων εμβρυικών κινήσεων, έχουν μια καθόλα φυσιολογική εγκυμοσύνη και ένα υγιές μωρό.

Πνευματικά δικαιώματα 2024 © ADELCO. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Σχεδιασμός & Υλοποίηση: ClickMedia