Δίδυμα: Τι πρέπει να προσέξω ως νέα μαμά!

Η πολύτιμη ώρα έφτασε και έχεις τα δυο σου μωράκια στο σπίτι, ευχαρίστηση αλλά και δύσκολη αποστολή. Οι πρώτες ημέρες ειδικά συνδέονται με έλλειψη ύπνου.

Μην περιμένεις να κοιμηθούν τα μωρά για τις δουλειές του σπιτιού, μπορείς να ξεκουραστείς την ώρα που κοιμούνται τα μωρά σου. Χώρισε τη ρουτίνα ύπνου με το σύντροφό σου αν βρίσκεται στο σπίτι και φρόντισε να κοιμάσαι επαρκώς!

Θηλασμός

Η πιο μεγάλη πρόκληση είναι αδιαμφισβήτητα ο θηλασμός των μωρών. Είναι χρήσιμο αν αντέχεις να τα θηλάζεις ταυτόχρονα αλλάζοντας στήθος στα μισά του θηλασμού. Μην παραξενευτείς αν τα μωρά σου τις πρώτες εβδομάδες ακολουθούν διαφορετικό πρόγραμμα θηλασμού, μπορεί να σε εξαντλήσει αν δεν είσαι σωστά οργανωμένη. Όταν αρχίσουν να κοιμούνται λίγο περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα μπορείς και εσύ να συντονιστείς καλύτερα.

Κράτα ένα ξεχωριστό ημερολόγιο με τις ώρες που τρώει το καθένα. Τα δίδυμα σου είναι διαφορετικά άτομα και πρέπει να τα παρατηρήσεις ξεχωριστά για να προσαρμοστείς στις ανάγκες τους.

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι όταν ένα από τα δύο κολλήσει κάποια ίωση, το πιθανότερο είναι να αρρωστήσει και το άλλο.

Ψυχολογική ανάπτυξη

Τα δίδυμα έχουν ιδιαίτερη σχέση μεταξύ τους ήδη από την κοιλιά της μαμάς τους.

Είναι ευνόητο ότι μόλις βγουν στον κόσμο, ο ισχυρός δεσμός που έχουν αποκτήσει ήδη από την κοιλιά της μαμάς, αποκτά θεμελιώδη σημασία.

Ακόμα και το γεγονός ότι ο χρόνος που τους αφιερώνει η μητέρα είναι αναπόφευκτα λιγότερος από το χρόνο που θα αφιέρωνε σε ένα μόνο παιδί, κάνει το δεσμό των διδύμων ακόμα πιο ισχυρό. Έχουν μεγάλη ανάγκη εξάρτησης και συμβίωσης και ταυτόχρονα αυτονομίας.

Για την ομαλή ανάπτυξή και τον διαχωρισμό τους ως ανεξάρτητες προσωπικότητες, φρόντισε να μην τα ντύνεις με τον ίδιο τρόπο και να ενθαρρύνεις την αυτονομία και διαφορετικότητά τους ώστε η μετάβαση στην ενήλικη ζωή τους να είναι πιο εύκολη και ομαλή.

Γενικές συμβουλές

- Βρες χρόνο για το κάθε παιδί ξεχωριστά.

- Φρόντισε να υπάρχει ξεχωριστός χώρος παιχνιδιού για το κάθε παιδί αν είναι δυνατόν με δικά του παιχνίδια.

- Τόνισε ξεχωριστά τις ικανότητες και τα χαρακτηριστικά του κάθε παιδιού.

- Φρόντισε για την ενθάρρυνση διαφορετικών ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων.

- Αν είναι εφικτό, να έχουν διαφορετικούς φίλους και όχι πάντα κοινούς.

Η ευθύνη και η χαρά στο μεγάλωμα των διδύμων είναι ισοδύναμες και με την κατάλληλη προετοιμασία δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα!

Copyright 2024 © ADELCO. All rights reserved.
Created by: ClickMedia