Tι πρέπει να γνωρίζουμε για τον ίκτερο στα νεογέννητα

Από τι προκαλείται και τι είναι;

Πρόκειται για ένα σύνδρομο που παρουσιάζεται στα βρέφη τη δεύτερη ή τρίτη μέρα της ζωής τους και προκαλείται από τα αυξημένα επίπεδα χολερυθρίνης, μιας ουσίας που παράγει το ήπαρ όταν διασπάται το αίμα.

Το σύνδρομο εμφανίζεται σε ένα μεγάλο ποσοστό των νεογνών (περίπου στο 40%) και δεν θεωρείται αιτία ανησυχίας αφού υποχωρεί όταν τον βρέφος ολοκληρώσει την πρώτη βδομάδα που ήρθε στον κόσμο.

 

Ποια τα συμπτώματα;

Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι το κίτρινο δέρμα που ξεκινά από το κεφάλι, τα μάτια και καταλήγει στα κάτω άκρα ενώ υπάρχει και κάποιες φορές απώλεια όρεξης ή υπερβολική υπνηλία.

 

Πως αντιμετωπίζεται;

Συνήθως από το μαιευτήριο το μωρό υποβάλλεται σε φωτοθεραπεία καθώς το δέρμα του απορροφά κύματα φωτός, αλλάζοντας έτσι τις ποσότητες χολερυθρίνης σε μορφή που μπορεί να διαλυθεί.

Επίσης ο θηλασμός είναι ένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης καθώς έτσι υπάρχει μείωση της χολερυθρίνης από το έντερο.

Πότε συντρέχουν λόγοι ανησυχίας;

- Όταν το κιτρίνισμα επιδεινώνεται μετά την πρώτη εβδομάδα ζωής

- Όταν ο ίκτερος συνοδεύεται από πυρετό

Όπως αναφέρθηκε και αρχικά, ο ίκτερος εμφανίζεται σε μεγάλο ποσοστό νεογνών και δεν θεωρείται ανησυχητικός. Είναι σημαντικό σαν γονέας να παρακολουθείτε ωστόσο την πορεία του και να δράσετε σε περίπτωση που επιμένει πέραν ενός φυσιολογικού διαστήματος.

Copyright 2024 © ADELCO. All rights reserved.
Created by: ClickMedia