Κολικοί- Πώς μπορώ να βοηθήσω το μωρό μου;

Έχεις σίγουρα ξυπνήσει από το κλάμα του το βράδυ και δεν ξέρεις πως να το παρηγορήσεις. Έχεις σκεφτεί πως το πρόβλημα δεν είναι η πείνα ή ότι δεν αισθάνεται καθαρό αλλά οι κολικοί;

Ένα στα 5 νεογέννητα αναπτύσσουν κολικούς από την πρώτη βδομάδα ζωής. Τα μωρά που αντιμετωπίζουν κολικούς κλαίνε δυνατά κυρίως τις βραδινές ώρες.

Αν και είναι δύσκολο να διαγνωστούν, ανακαλύφθηκε σύνδεση μεταξύ κολικών και ενός βακτηρίου. Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι τα μισά μωρά που συμμετείχαν στην έρευνα βρέθηκαν με το βακτήριο και φλεγμονή του εντέρου στο τμήμα του πεπτικού σωλήνα.

Οι κολικοί εμφανίζονται τρεις ή και περισσότερες φορές την εβδομάδα και οι γονείς δε μπορούν να κάνουν πολλά για να αντιμετωπίσουν την δυσαρέσκεια του μωρού.

Ποια είναι τα συπτώματα προς αναγνώριση;

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα καθώς το επίμονο κλάμα, αν δεν μπορούμε να το αιτιολογήσουμε, μπορεί να έχει έντονες επιπτώσεις στην ψυχολογία μας.

- Ξαφνικό και συνεχές κλάμα που διαρκεί παραπάνω από 3 ώρες.

- Συσπάσεις σε πόδια, κοιλιά και σφιγμένες γροθιές.

- Φούσκωμα της κοιλιάς.

- Αέρια και εντερικές ενοχλήσεις.

Αίτια:

Παρόλο που δεν είναι ακόμα 100% γνωστά, υπάρχει πιθανότητα να υπάρχει σύνδεση τους με κατανάλωση από τη μητέρα που τροφών υψηλών σε πρωτεϊνες.

 Άλλα πιθανά αίτια συμπεριλαμβάνουν το νευρικό και πεπτικό σύστημα του μωρού που δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, αλλεργίες σε τροφές αλλά και η νικοτίνη αν η μητέρα θήλαζε κατά την κύηση.

Τί να κάνω;

- Τάισε το μωρό όταν εκδηλώσει πείνα. Αν θηλάζεις πρόσεξε τη διατροφή σου. Είναι απαραίτητο να αποφύγεις την καφεΐνη, τα αεριούχα ποτά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα εσπεριδοειδή, τα προϊόντα σόγιας, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και τα πικάντικα τρόφιμα.

- Το χλιαρό μπάνιο με έλαια μπορεί να βοηθήσει το βρέφος να νιώσει καλύτερα.

- Το μασάζ στην κοιλίτσα του μπορεί να το βοηθήσει να αισθανθεί καλύτερα και να απαλλαγεί από τα αέρια.

Την επόμενη φορά που δεν θα σταματάει να κλαίει πριν βιαστείς να σκεφτείς πως απλά γκρινιάζει, έχε υπόψη σου πόσο δύσκολο είναι για το μωράκι σου να αντιμετωπίσει τους κολικούς και σκέψου τι μπορείς να κάνεις για να το βοηθήσεις.

Copyright 2024 © ADELCO. All rights reserved.
Created by: ClickMedia