Μητρικό χάδι: Πόσο σημασία έχει;

To μητρικό χάδι αποτελεί τη μεγαλύτερη ένδειξη της αγάπης της μητέρας προς το μωρό της. Πέραν του συναισθηματικού δεσίματος που δημιουργείται από αυτή τη στιγμή σύνδεσης υπάρχουν πολλαπλά οφέλη για το μωρό από την τρυφερή πράξη.
Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι αποκάλυψε πως το μητρικό άγγιγμα μειώνει τον πόνο, βελτιώνει την πνευματική λειτουργία και συνιστά στην ανάπτυξη των βρεφών, βελτιώνοντας παράλληλα τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Όλες οι μητέρες έχουν δει με τα ίδια τους τα μάτια ότι μόνο μια αγκαλιά αρκεί για να σταματήσει το μωρό τους το κλάμα και να ηρεμήσει. Η αφή είναι από τις λίγες ενεργοποιημένες αισθήσεις κατά την γέννηση του μωρού και τους πρώτους μήνες ζωής του. Οι έρευνες δείχνουν πως τα μωρά που έχουν πιο συχνά σωματική επαφή με τους γονείς, έχουν γρηγορότερη αύξηση βάρους, υψηλότερη νοητική ανάπτυξη και γρηγορότερες κινητικές δεξιότητες.

Στρες και μωρό

Το χάδι και η επαφή καθησυχάζουν τα μωρά καθώς βοηθούν στην χαλάρωση τους περιβάλλοντας τα ταυτόχρονα με μια αίσθηση ασφάλειας και ευτυχίας.
Σύμφωνα με μελέτη της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδικής και Εφηβικές Ψυχιατρικής, τα παιδιά που λάμβαναν περισσότερα χάδια είχαν χαμηλότερη κορτιζόλη, ορμόνη του στρες και συνεπώς λιγότερο άγχος.
Χάδι και... κρυολόγημα

Η ασφάλεια που αισθάνονται τα παιδιά με την αφή είναι ικανή για την αύξηση της άμυνας του οργανισμού και την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Στην ίδια έρευνα από το Journal of Pediatrics, διαπιστώθηκε πως η αναπνοή επίσης βελτιώνεται με το χάδι. Μελέτη σε ασθματικά παιδιά έδειξε πως τα παιδιά που λάμβαναν ένα στοργικό μασάζ 20 λεπτών πριν τον ύπνο ανέπνεαν καλύτερα από αυτά που λάμβαναν τακτική φαρμακευτική αγωγή.

Μιλώντας για συναισθηματική ασφάλεια και σιγουριά, έχει αποδειχτεί πως η επιθετική και βίαιη συμπεριφορά παιδιών έχει συνδεθεί άμεσα με την έλλειψη σωματικής επαφής με τους γονείς τους. Μικρές κινήσεις όπως ένα άγγιγμα στον ώμο μπορεί να κάνει ακόμα και το πιο ανήσυχο παιδί να νιώσει στοργή και να το καθησυχάσει δίνοντας του κουράγιο.

Είναι γνωστό πως η σωματική επαφή αποτελεί τον πιο δυνατό τρόπο επικοινωνίας με τα παιδιά και το χάδι, μια απλή πράξη τρυφερότητας στην καθημερινότητα μας, υπενθυμίζει στο παιδί πως το αγαπάτε καθώς τα οφέλη είναι περισσότερα από αυτά που νομίζετε!

Copyright 2024 © ADELCO. All rights reserved.
Created by: ClickMedia