Καινούριο μωρό στην οικογένεια; Πώς να προετοιμάσω το μεγαλύτερο παιδί;

Ήρθε η στιγμή για το δεύτερο μωρό!

Ενθουσιασμός αλλά και αγωνία ταυτόχρονα για το πώς θα το πάρει το μεγαλύτερο αδερφάκι. Ο ερχομός ενός νέου μέλους μπορεί να διαταράξει την ισορροπία της ήδη υπάρχουσας οικογένειας οπότε είναι σημαντικό να προετοιμάσεις κατάλληλα το μεγαλύτερο παιδί σχετικά με τον ερχομό του μωρού στην οικογένεια.

Tips:

1. H ανακοίνωση του νέου μέλους μπορεί να περιμένει. Είναι καλύτερο να αφήσεις τους 4-5 μήνες της εγκυμοσύνης να περάσουν και να είσαι σίγουρη παρά να απαντάς σε ερωτήσεις από το μεγαλύτερο αδερφάκι ως προς γιατί το καινούριο μωράκι αργεί.

2. Η ανακοίνωση σίγουρα πρέπει να συνοδεύεται με τον ενθουσιασμό και όχι από τα προσωπικό σου άγχος για την εγκυμοσύνη. Σε καμία περίπτωση μην ξεκινήσεις τα "μη" στο μεγαλύτερο μέλος, είναι και για αυτό μια τεράστια αλλαγή στη ζωή του. 

3. Είναι πολύ σημαντικό να μην αλλάξεις την καθημερινότητα του μεγαλύτερου μέλους λόγω της εγκυμοσύνης. Αν θέλει πράγματα που απαιτούν την δική σου σωματική επαφή αλλά δεν μπορείς να τα κάνεις είναι προτιμότερο να πεις: "Πονάει το χέρι μου και δε μπορώ να σε σηκώσω" παρά " Πονάει η κοιλιά μου λόγω του μωρού".

4. Η "προσομοίωση" μπορεί να σε βοηθήσει. Μια κούκλα είναι αρκετή για να συνηθίζει στην ιδέα πως ένα νέο μέλος θα μπει σύντομα στην οικογένεια.

5. Μίλησε με τρόπο κατανοητό για τις μέρες που θα λείψεις στο νοσκομείο λέγοντας του ότι θα πας και όταν γυρίσεις θα του φέρεις το αδερφάκι του.

6. Λάβε βοήθεια από συγγενείς, φίλους αλλά και τον μπαμπά για τις μέρες που θα είσαι στο μαιευτήριο. Είναι πολύ βασικό να διατηρηθεί η ρουτίνα του μεγάλου παιδιού αυτές τις μέρες.

7. Οι πρώτες μέρες με το νέο μέλος στο σπίτι είναι άκρως απαιτητικές αφού θα πρέπει να μοιράζεις τον χρόνο σου ανάμεσα στο μωρό σου και το μεγαλύτερο παιδί. Είναι σημαντικό αλλά και δύσκολο να μοιράσεις το χρόνο σου ισόποσα, προσπαθώντας να μην αλλάξεις τις συνήθειες και τη ρουτίνα του μεγαλύτερου παιδιού αλλά ταυτόχρονα εναρμονίζοντας το με την αλλαγή που έχει συμβεί.

8. Φρόντισε να αναμείξεις το μεγαλύτερο μέλος στη φροντίδα του μικρότερου. Δίνοντας του ρόλους και ευθύνες όπως η βόηθεια στο τάισμα ή στο μπάνιο θα το κάνουν να νιώσει ότι βοηθά τη μαμά του αλλά και ότι είναι μέρος όλης της διαδικασίας.

Παρόλη την  ανησυχία και την αναστάτωση που μπορεί να προκληθεί στην ήδη υπάρχουσα οικογενειακή ισορροπία και ρουτίνα, ο ερχομός ενός δεύτερου παιδιού δεν παύει να αποτελεί ένα χαρμόσυνο γεγονός που σημαίνει την διεύρυνση της οικογένειας και τις επακόλουθες στιγμές ευτυχίας τόσο για εσάς τους γονείς όσο και για το μεγαλύτερο αδερφάκι του.

Απόλαυσε το λοιπόν!

Copyright 2024 © ADELCO. All rights reserved.
Created by: ClickMedia