Ανεκτίμητες στιγμές αγάπης με μια τρυφερή αγκαλιά!

Η επαφή του μωρού με τη μητέρα, ξεκινά αμέσως μετά τη γέννα, όταν εκείνο τοποθετείται απευθείας πάνω στο στήθος της. Η αγκαλιά αυτή, αποτελεί την αφετηρία ενός συναισθηματικού δεσίματος και όχι μόνο.
Μελέτες αποδεικνύουν πως το δέσιμο της μητέρας με το μωρό της, έχει επίσης και άλλα πολλά ευεργετικά οφέλη, στην υγεία και των δύο.

Τα ανεκτίμητα οφέλη της επαφής

Η επαφή, χαλαρώνει το μωρό και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Επίσης, βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση της θερμοκρασίας του. Οι καρδιακοί του παλμοί, ο ρυθμός της αναπνοής του, βελτιώνονται, βοηθώντας το να προσαρμοστεί καλύτερα στη ζωή εκτός της μήτρας. Κατά τη διάρκεια της επαφής, οι «φιλικοί» μικροοργανισμοί του δέρματος της μητέρας, μεταφέρονται στο δέρμα του μωρού, παρέχοντας έτσι προστασία από λοιμώξεις, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό του σύστημα. Τέλος, διεγείρεται η απελευθέρωση ορμονών, αυξάνοντας την παραγωγή γάλακτος για την υποστήριξη του θηλασμού, την πέψη και την επιθυμία του μωρού για θηλασμό.

Μελέτες έχουν αποδείξει πως ο εγκέφαλος του βρέφους που δέχεται τη φροντίδα αυτή, ωριμάζει γρηγορότερα και παρουσιάζει καλύτερη ψυχοκινητική ανάπτυξη. Η ζεστή αγκαλιά της μητέρας και τα απαλά χάδια, βοηθούν το μωρό να ηρεμήσει από τους κολικούς πόνους, τους πόνους οδοντοφυΐας και να μην έχει στρες.

Συναισθηματικό «δέσιμο»

Η επαφή δέρματος της μητέρας με το δέρμα του μωρού της, είναι γνωστή και ως «φροντίδα καγκουρό». Αποτελεί μία μέθοδο φροντίδας ζωτικής σημασίας, η οποία βοηθάει τους γονείς να συνδέονται με το μωρό τους και συναισθηματικά. Μέσω της σωματικής επαφής με το μωρό τους, οι γονείς ζουν την εμπειρία της μητρότητας και πατρότητας, ενισχύεται ο δεσμός μαζί του, μειώνεται το άγχος του και υποστηρίζεται καλύτερα η φυσική, συναισθηματική και ψυχική ανάπτυξή του, βοηθώντας το παράλληλα να αισθάνεται ασφαλές.

Μέθοδος εφαρμογής της «φροντίδας του καγκουρό»

Αφαιρούμε όλα τα ρούχα του μωρού μας και το αγκαλιάζουμε απαλά, τοποθετώντας το στο στήθος ώστε να έχουμε άμεση επαφή μαζί του.
Στρέφουμε προσεκτικά το πρόσωπο του εξασφαλίζοντας την οπτική επαφή μαζί του. Φροντίζουμε ώστε η θέση του μωρού να επιτρέπει την ελεύθερη αναπνοή του και να μην πιέζει την κοιλιά.
Αγκαλιάζουμε το μωρό και το αφήνουμε να κοιμηθεί ή να παραμείνει ήρεμο πάνω μας.

Αν ο χώρος στον οποίο βρισκόμαστε είναι δροσερός, καλύπτουμε το μωρό μας με μια κουβέρτα.

Συνδέοντας τη φροντίδα και την υγιεινή του δέρματος του μωρού με τη συναισθηματική ζωή του, δημιουργούνται στιγμές αγάπης και ευτυχίας!

Copyright 2024 © ADELCO. All rights reserved.
Created by: ClickMedia