Γέλιο και Μωρό

Ο Αριστοτέλης θεωρούσε ότι το γέλιο επιφέρει κάθαρση με ανώδυνο τρόπο. Ο Ιπποκράτης πίστευε στη θεραπευτική αξία του γέλιου.

Ο γονιός οφείλει να διατηρείται σε ψυχική και σωματική ισορροπία, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στον ρόλο του, που είναι τόσο σημαντικός.

Τα παιδιά χρειάζονται γονείς χαρούμενους και ήρεμους. Το γέλιο είναι πηγή χαράς και υγείας για γονείς και παιδιά.

Το γέλιο ανεβάζει τη διάθεση αλλά έχει και ευεργετικές ιδιότητες για το μωρό.

Τα μωρά συνδυάζουν τη μάθηση με το γέλιο και μαθαίνουν πιο εύκολα. Σύμφωνα με έρευνες τα θετικά συναισθήματα επιδρούν στα επίπεδα ντοπαμίνης και ενδορφίνης, ορμόνες που με τη σειρά τους επιδρούν στη διαδικασία της εκμάθησης.

Επίσης έχει αποδειχτεί ότι τους προσφέρουν τα εργαλεία που χρειάζονται για την δημιουργική επίλυση προβλημάτων σε επόμενο στάδιο της ζωής τους.

Αυξάνοντας τα επίπεδα ντοπαμίνης και ενδορφίνης, όπως αναφέρθηκαν παραπάνω, τα οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία του μωρού είναι καταλυτικά τόσο για τα ίδια όσο και για τους ίδιους τους γονείς.

Η αίσθηση χαράς ενεργοποιεί καλύτερα το ανοσοποιητικό τους σύστημα, μειώνοντας ταυτόχρονα το άγχος τους και θωρακίζοντας τον οργανισμό τους από λοιμώξεις και βακτήρια.

Μπορεί και εσύ να έχεις παρατηρήσει ότι μετά από χαρούμενες στιγμές, το σώμα σου χαλαρώνει. Το ίδιο συμβαίνει και στο μωράκι σου καθώς με τη μείωση του άγχους, το γέλιο χαλαρώνει τους μυς του και ανακουφίζει από τυχόν πόνους.

Οι αναμνήσεις που δημιουργούνται μέσα από χαρούμενες στιγμές με το γονιό, εγγράφονται στη μνήμη του και προσφέρουν ευεργετικές ιδιότητες στον εγκέφαλό του.

Το μωρό μαθαίνει να εκφράζει τα συναισθήματά του και να τα μοιράζεται με το γονιό ενισχύοντας παράλληλα το συναισθηματικό δέσιμο μαζί του.

Την επόμενη φορά που θα αρχίσεις να γελάς σκέψου πόσο καλό κάνεις στον οργανισμό σου και πόσο βοηθάς το μωρό σου να αναπτυχθεί αλλά και να χαίρεται!

Πνευματικά δικαιώματα 2024 © ADELCO. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Σχεδιασμός & Υλοποίηση: ClickMedia