Ήρθε η ώρα να μάθει να τρώει μόνο του

H στιγμή που το μωρό μπορεί να φάει μόνο του είναι ένα μεγάλο ορόσημο στην ανάπτυξή του, ένας καινούριος κόσμος ανοίγεται μπροστά του μέσω των αισθήσεων αφής, γεύσης, όρασης και όσφρησης.

Μπορείτε να ξεκινήσετε την εξάσκηση με μικρότερες μπουκιές φαγητού για να μάθει να χρησιμοποιεί σωστά τα δάκτυλά του, να μασάει και να μεταφέρει το φαγητό στο στόμα του.

Πότε μπορεί ένα μωρό να αρχίσει να τρέφεται μόνο του;

Μόλις το μωρό σας μπορεί να καθίσει και να καταπιεί στέρεα φαγητά (συνήθως γύρω στην ηλικία των 6 μηνών), είναι έτοιμο να αρχίσει να τρέφεται μόνο του.

Ορισμένοι γονείς επιλέγουν να συμπληρώσουν πουρέ στην καθημερινή διατροφή γύρω στους 7 ή 8 μήνες, ενώ άλλοι επιλέγουν τον απογαλακτισμό - μια πρακτική στην οποία τα μωρά αρχίζουν να τρέφονται με μαλακές τροφές στους 6 μήνες.

Το πότε θα εισαγάγετε τα “finger food” εξαρτάται από εσάς και, φυσικά, την έγκριση του παιδιάτρου σας.

Για να ξεκινήσετε, κατά τη διάρκεια των γευμάτων, τοποθετήστε το παιδικό καρεκλάκι στο τραπέζι. Στη συνέχεια, “σκορπίστε” τέσσερα, πέντε μικρά κομμάτια φαγητού σε ένα πιάτο.

Το μωρό μπορεί να αντιδράσει προσπαθώντας να βάλει όλη την τροφή στο στόμα ή πετώντας το φαγητό στο πάτωμα, γι’ αυτό πρέπει να το σερβίρετε σιγά σιγά.

Μέχρι το παιδί να γίνει 12 μηνών, οι στερεές τροφές απλώς θα συμπληρώνουν τη δίαιτά του καθώς καταλαβαίνει πώς να τρέφεται μόνο του. Μπορεί επίσης να πάρει χρόνο για να αναπτυχθεί ο ουρανίσκος του: Τα μωρά μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσουν ένα φαγητό 10 έως 15 φορές προτού τελικά το δεχτούν.

Εάν απορρίψει ένα φαγητό, αφήστε το στην άκρη προσωρινά και δοκιμάστε ξανά αργότερα.   

Μερικά φαγητά που πρέπει να δοκιμάσει:

Μπανάνες

Ώριμα Αχλάδια

Ροδάκινα

Ψίχουλα από ψωμί

Τυρί

Μπρόκολο στον ατμό

Σπανάκι

Μαγειρεμένα ζυμαρικά

 

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε να σερβίρετε

Υπάρχουν τροφές που δεν πρέπει να δίνετε σε ένα μωρό που μαθαίνει να τρέφεται μόνο του, όπως αυτές που δεν διαλύονται στο στόμα και δεν μπορούν να πολτοποιηθούν με τα ούλα. Εδώ είναι μερικές τροφές που πρέπει να αποφευχθούν:

Σταφίδες και ολόκληρα σταφύλια

Ξηροί καρποί και σπόροι (συμπεριλαμβανομένου του ποπ κορν)

Ολόκληρα ρεβίθια (εκτός αν είναι θρυμματισμένα)

Ωμά λαχανικά όπως καρότα ή πιπεριές

Ωμά φρούτα όπως μήλα, άγουρα αχλάδια.

Το μωράκι σας εξερευνά τον κόσμο του φαγητού, μπορείτε να είστε εκεί σε κάθε του βήμα για να διασφαλίσετε την ασφάλεια του και να απολαύσετε τη διαδικασία να τα καταφέρνει να τρώει μόνο του!

Πνευματικά δικαιώματα 2024 © ADELCO. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Σχεδιασμός & Υλοποίηση: ClickMedia