Τι να προσέξετε στη συμβίωση του βρέφους με κατοικίδιο

Η άφιξη του μωρού, όταν υπάρχει σκυλί στο σπίτι, μπορεί να προκαλέσει μια πρόσκαιρη αναστάτωση στην οικογένεια. Οι πρώτες μέρες χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Το πρώτο βήμα είναι να δώσετε στο ζωάκι ένα φορμάκι ή μια κουβερτούλα του μωρού ώστε να εξοικειώνεται με τη μυρωδιά του.

Καθώς το ζωάκι θα αισθανθεί πως κάτι καινούριο εισβάλλει στον χώρο του και του παίρνει την προσοχή, όταν επιστρέψετε από το μαιευτήριο καλό θα ήταν ο ένας εκ των δύο να ασχοληθεί μαζί του και ο άλλος να του συστήσει το μωρό.

Αν το σκυλί δείξει κάποιου είδους επιθετική συμπεριφορά πρέπει να το πάτε σε κάποιο άλλο δωμάτιο του σπιτιού μέχρι να καταλάβει ότι πρόκειται για ένα νέο μέλος της οικογένειας και να το συνηθίσει σταδιακά. Οι πρώτες εβδομάδες είναι αυτές της παρατήρησης από πλευράς σας και οφείλετε να έχετε την αμέριστη προσοχή και τα αντανακλαστικά σας έτοιμα σε κάθε περίπτωση.

Από την άλλη πλευρά όταν το μωρό αρχίσει να μεγαλώνει, πρέπει και εκεί να προσέξετε πώς θα συμπεριφέρεται στο ζωάκι καθώς είναι σημαντικό να μάθει να μην το πονάει και να το χαϊδεύει με τον σωστό τρόπο.

Τι να προσέξετε αν έχετε κατοικίδια και μωρό στο σπίτι

Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι η επίβλεψη: δεν αφήνουμε ποτέ το μωρό και το σκυλί μόνα τους και φυσικά το ίδιο σημαντικό είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Πρέπει να πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας πριν πιάσετε το μωρό, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες και καθώς τα μωρά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις λοιμώξεις, να είστε έξτρα προσεκτικοί!

Εξίσου σημαντικό είναι να μην έρχεται το μωρό σε επαφή με πράγματα του ζώου (μπάλες, πλαστικά κόκαλα) αλλά και το ζωάκι να είναι πλήρως εμβολιασμένο ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μυκητιάσεων.

Δυστυχώς, αν στην πορεία το παιδί εμφανίσει κάποια αλλεργία ή άσθμα, το ζωάκι πρέπει να απομακρυνθεί από το σπίτι.

Παρόλα τα σημεία που πρέπει να προσέξετε, η σχέση του μωρού με το ζώο θα το μάθει να μοιράζεται, θα έχει μια παρέα και θα γεμίσει το σπίτι σας με στιγμές χαράς και αγάπης. Απολαύστε κάθε στιγμή μαζί τους!

Πνευματικά δικαιώματα 2024 © ADELCO. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Σχεδιασμός & Υλοποίηση: ClickMedia