Mωρά... ξυπόλητα

Τα οφέλη του να αφήνουμε το μωρό να περπατά ξυπόλητο

Η απόλαυση είτε είσαι μικρός ή μεγάλος του να περπατάς ξυπόλητος είναι δεδομένη. Η αίσθηση ελευθερίας, επαφής με το έδαφος είναι κάτι που σε ενθουσιάζει. Σκέψου πόσο ενθουσιάζει το μωρό σου.

Έχει αποδειχτεί πως εκτός του ενθουσιασμού τα οφέλη του να αφήνεις το μωρό σου να περπατά ξυπόλητο είναι πολλαπλά καθώς συντελούν στην ανάπτυξή του.

- Επιτρέπει στο μωρό να αναπτύξει τα πόδια και τη σταθερότητά του. Μελέτες υποδεικνύουν ότι τα παιδικά παπούτσια μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του ποδιού επειδή το πόδι προσαρμόζεται στο παπούτσι αντί να σχηματίζεται φυσικά.

- Ευκινησία: Τα παπούτσια μπορεί να περιορίσουν την εξάπλωση των δακτύλων, απαραίτητα για την ισορροπία του μωρού. Όταν τα μωρά περπατούν ξυπόλητα τείνουν να κοιτάζουν ψηλά επειδή και οι πληροφορίες που λαμβάνουν από τα πόδια τους τα προσανατολίζουν και τα κάνουν να νιώθουν ασφάλεια.

- Συντονισμός: Η γυμνή αίσθηση του ποδιού στέλνει μηνύματα στον εγκέφαλο σχετικά με την οργάνωση των μοτίβων κίνησης του.

- Ένα βρέφος εξερευνεί τις υφές του εδάφους με τα πόδια του.Έτσι το μωρό μαθαίνει να διασχίζει με ασφάλεια διαφορετικές επιφάνειες. Το περπάτημα σε σκληρά δάπεδα, άμμο, γρασίδι και λάσπη δίνει στο μωρό την αυτοπεποίθηση για ελιγμούς με το σώμα τους σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

- Το ήξερες ότι στο πέλμα ενός ποδιού υπάρχουν 200.000 διαφορετικές απολήξεις;
Το ξυπόλητο περπάτημα βοηθά στην αισθητηριακή κινητική ανάπτυξή του καθώ μαθαίνουν το σώμα και το περιβάλλον τους.

Φυσικά πρέπει να προσέχεις ότι η βάδιση γίνεται με ασφάλεια. Προσοχή σε αιχμηρά αντικείμενα αλλά και σε κανονικές συνθήκες θερμοκρασίες, γι αυτό συνιστάται και ένα ζευγάρι αντιολισθητικών καλτσών.

Όταν αρχίζει να περπατάει, διάλεξε παπούτσια που είναι ελαφριά και ανατομικά και που δεν περιορίζουν τη φυσική κίνηση του ποδιού. Μέχρι τότε... άφησε το μωρό σου να επιλέξει την ελευθερία του να περπατά ξυπόλητο και να ανακαλύπτει τον κόσμο!

Πνευματικά δικαιώματα 2024 © ADELCO. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Σχεδιασμός & Υλοποίηση: ClickMedia