Αποστολή: όχι πια κούνια, χρήσιμες συμβουλές.

Το μωρό μεγαλώνει και ήρθε η στιγμή να αποχωριστεί την κούνια του και να πάει στο κρεβατάκι του. Πότε όμως είναι έτοιμο, χωρίς να προβάλλει αντιστάσεις;

Πρόκειται για ένα μεταβατικό στάδιο όπου σίγουρα θα χρειαστεί την ψυχολογική σου  υποστήριξη για να τα καταφέρει. Το σίγουρο είναι πως η κατάλληλη στιγμή διαφέρει από μωρό σε μωρό αλλά συνήθως συμβαίνει μεταξύ 18 μηνών με 2.5- 3 χρονών. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να δώσεις σημασία στα μηνύματα που σου στέλνει.

Τα "σημάδια" μπορεί να περιλαμβάνουν:

- Σκαρφάλωμα. Όταν το μωρό φτάνει τα 90 εκατοστά είναι καιρός να αλλάξει κρεβάτι.

- Όταν δε θέλει πια και το δείχνει. Πολλά μωρά δείχνουν την ... προτίμησή τους στα κρεβάτια των γονιών τους περνώντας όλο και λιγότερη ώρα στην κούνια τους.

 - Κλάμα όταν έρθει η στιγμή της κούνιας. Όταν το μωρό δυσανασχετεί συνεχώς όταν μπαίνει στην κούνια, αυτό σημαίνει πως πλέον ασφυκτιά μέσα στο άλλοτε προστατευμένο περιβάλλον που κοιμόταν και έπαιζε.

- Όταν το μωρό κάνει πλέον ήσυχο ύπνο σημαίνει πως έχει περάσει από το στάδιο της συνεχούς επιζήτησης προσοχής κατά την διάρκεια της νύχτας και είναι έτοιμο να κάνει το ... μεγάλο βήμα.

Η μετάβαση

Όπως και όλες οι αλλαγές που κάνεις και αυτή πρέπει να γίνει βήμα βήμα. Μια καλή συμβουλή είναι να το εκπαιδεύσεις με απογευματινούς ύπνους στο κρεβατάκι του ώστε να κοιμάται πιο εύκολα και γρήγορα το βράδυ.

Η ρουτίνα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά του.

Γι’ αυτό και πρέπει να συνεχίσεις να διατηρείς την ίδια ώρα ύπνου με αυτή που κοιμόταν στην κούνια αλλά και να τοποθετήσεις το νέο κρεβάτι στο ίδιο σημείο που ήταν και η κούνια.

Χρήσιμες Συμβουλές

 - Ξεκίνα με ένα στρωματάκι στο πάτωμα τις πρώτες ημέρες, θα το βλέπει σαν ένα καινούριο παιχνίδι και θα του παρέχει ασφάλεια.

- Τη νύχτα της ... μεγάλης αλλαγής, συνιστάται μια ώρα νωρίτερα από το συνηθισμένο.

- Μείνε μαζί του τις πρώτες ώρες ή ημέρες μέχρι να συνηθίσει το νέο του περιβάλλον.

- Αν υπάρχει λόγος μετακόμισης λόγω νέου μωρού στην οικογένεια ξεκίνα νωρίς την προετοιμασία, τουλάχιστον 3 μήνες πριν την μετάβαση.

Πνευματικά δικαιώματα 2024 © ADELCO. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Σχεδιασμός & Υλοποίηση: ClickMedia